Profilaxia cancerului de sân0 Comments

Publicat in:


Există mai multe strategii la care se poate recurgeîn scopul reduce­rii riscului de dezvoltare a cance­rului mamar. Utilizarea lor se limi­tează în general la femeile care aparţin grupelor cu risc crescut şi în special celor la care s-a demon­strat prezenţa uneia din genele specifice cancerului de sân.

TAMOXIFEN

Acest medicament antiestrogenic a fost utilizat în studiile clinice desti­nate prevenirii cancerului mamar. Unul dintre studiile relativ recente desfăşurate în SUA, care a inclus femeile cu risc moderat crescut de dezvoltare a cancerului mamar, a arătat că cele care au luat tamo­xifen timp de cinci ani, au prezen­tat un risc mai mic de dezvoltare a acestui tip de cancer decât feme­ile care nu au luat tamoxifen.

Pe de altă parte, s-a semnalat un risc crescut de cancer endometrial (al mucoasei care căptuşeşte uterul) si boală tromboembolică (formarea de cheaguri de sânge la nive­lul venelor de la membrele inferi­oare sau plămâni) la femeile care luau tamoxifen. La femeile aflate în tratament cu tamoxifen nu s-a înregistrat şi o scădere a mortali­tăţii prin cancerde sân faţă de cele care nu au luat acest medicament.

Rezultatele preliminare ale unui studiu desfăşurat în Marea Brita-nie la femeile cu istoric familial de cancer mamar nu au eviden­ţiat niciun avantaj derivat din utili­zarea tamoxifenului. Această serie de studii contradictorii face ca for­mularea unor ghiduri terapeutice clare să devină foarte dificilă.

Femeile care se gândesc să recurgă (a profilaxia cu tamoxi­fen a cancerului mamar, trebuie să discute acest pas cu un specialist avizat şi să fie inclusă, pe cât posi­bil, într-un studiu clinic relevant.

Indepărtarea ţesutului mamar reprezintă o metodă eficientă de prevenire a recurenţelor cancerului de sân. Reducerea riscului se corelează cu cantitatea de ţesut Înlăturată.


METODELE CHIRURGICALE PROFILACTICE

Mastectomia
Cea mai eficientă strategie de prevenire, susţinută pe baza celor mai concludente dovezi, o consti­tuie mastectomia bilaterală (sau mastectomia secundară la pacientele care au fost operate deja pen­tru cancer de sân). îndepărtarea unor sâni normali nu este o decizie uşoară şi este esenţial ca femeile care se gândesc la această proce­dură să primească consiliere preoperatorie adecvată.

Scăderea riscului de cancer este direct corelată cu cantitatea de ţesut mamar îndepărtat. Din acest motiv, mastectomia sub­cutanată, care lasă mamelonul intact, nu se recomandă în gene­ral, deoarece lasă în urmă cam 10 la sută din acest ţesut. 0 mastectomie clasică lasă pe loc cam unu la sută din ţesutul glandular.

Ovarectomia
Deoarece la purtătoarele genei BRCA s-a înregistrat şi un risc crescut de cancer ovarian, tre­buie luată în considerare şi ova­rectomia profilactică (îndepărta­rea preventivă a ovarelor).

Ovarectomia reduce riscul de cancer de sân prin înlăturarea sur­sei principale de estrogeni şi de aceea s-a demonstrat că reduce riscul de cancer mamar la purtă­toarele genei BRCA.

Tamoxifenul este un medicament antiestrogenic care poate preveni apariţia cancerului mamar la unele femei. Cu toate acestea, rezultatele studiilor clinice nu au fost concludente.

 

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Profilaxia cancerului de sân

Lasă un răspuns