Enciclopedie Medicala – Dictionar Litera Mi0 Comments

Publicat in:


>MICROVILI
Sunt formaţiuni ale membranelor celulare de suprafaţă. Ei pot fi vizualizaţi numai cu ajutorul unui microscop cu rezoluţie mare. La nivelul mucoasei intestinale, celu-leleepiteliale ce acoperă vilii, conţin microvili. împreună cu pliurile intestinale, ei măresc suprafaţa de absorbţie a intestinului de 600 de ori.
MIELITĂ
Inflamaţie a măduvei spinării sau a măduvei osoase.
MIELOCIT
1. 0 formă de celulă din seria albă, imatură, ce apare în măduva osoasă (sau în sânge, în anumite boli).
2. Un tip de celulă nervoasă ce se găseşte în creier şi în măduva spinării.
MIELOFIBROZĂ
îngroşare şi cicatrizare a ţesutului conjunctiv din măduva osoasă, ce duce la tulburarea formării celulelor sanguine.
MIELOGRAFIE
0 examinare cu raze X a măduvei spinării, care se efectuează prin injectarea unei substanţe radio-opace de marcaj, în lichidul ce înconjoară inima.
MIELOM
0 formă de cancer al măduvei osoase, ce duce în mod obişnuit la degenerare osoasă, leziuni la nivelul rinichilor şi o scurtare a duratei de viaţă a celulelor sanguine.

Mielomul este o boală malignă ce afectează măduva osoasă. în această Imagine de microscopie în lumină se vede proliferarea anormală a leucocitelor (colorate în violet).
MIELOMALACIE
înmuiere a ţesutului osos, prin demineralizarea corticalei osoase şi/sau a ţesutului osos spongios, ce apare la adult, de obicei din cauza vascularizaţiei deficitare la acest nivel.
MIGRENĂ
O cefalee de intensitate foarte mare, ce apare brusc şi se repetă. Migrene sunt însoţite deseori de tulburări vizuale au de tulburări gastrointestinale şi rareori de simptomatologie neurologică. Atacurile pot fi precedate de o aură, în cadrul căreia pot să apară tulburări vizuale sau slăbiciune fizică, sau amorţeli. Cei care suferă de migrenă au nevoie, în general, să stea în spaţii întunecate şi să doarmă. Episoadele de migrenă pot fi declanşate de stres, menstruaţie sau anumite alimente.
MILIA
Mici chisturi de keratină, subformă de puncte albe, ce apare mai frecvent la nou-născuţi, dar care se întâlnesc şi al persoanele de toate vârstele. Ele provin din glande sebacee prost dezvoltate sau prin distrugerea canalelor sudoripare. Ele apar de obicei pe obraji, pe pleoape şi la nivelul foliculilor de păr şi se remit spontan.
MIELOSUPRESIE [MEDULOSUPRESIE)
Diminuarea producţiei de celule sanguine la nivelul măduvei osoase, rezultată de obicei în urma chimioterapiei (tratament pentru cancer).
MILIARIA
Erupţie alergică iritantă formată din mici pete roşii, care afectează persoanele de origine caucaziană care locuiesc şi lucrează în regiunile tropicale. Poate surveni şi în zonele de climă temperată, în condiţii de vreme foarte caldă şi umedă. Se produce prin blocajul glandelor sudoripare şi sebacee şi duce la apariţia de numeroase vezicule pe suprafaţa pielii, care produc o iritaţie insuportabilă. Singurul tratament eficient îl constituie asigurarea unui mediu răcoros.
MILO H101
Un muşchi pereche, de formă triunghiulară, ce itnră în alcătuirea planşeului bucal.
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
Organ guvernamental central care răspunde de funcţionarea serviciilor naţionale de sănătate, în vede-

Migrena este o durere de cap puternică, recurentă, care afectează, de regulă, o singură parte a capului. Este însoţită adesea de tulburări de vedere şi de vărsături.
rea asigurării unei stări de sănătate cât mai bune a populaţiei şi a activităţii serviciilor de asistenţă socială. Personalul acestei instituţii este format din funcţionari publici şi specialişti în diverse domenii medicale,în specialmana-gement şi sănătate publică.
MINTAL_
Care aparţine minţii, ceva privitor la minte.
MIOCARD _
Peretele inimii este alcătuit din trei straturi: stratul din mijloc se numeşte miocard, este un strat muscular şi se găseşte situat între endocard şi epicard.
MIOCARDI
0 inflamaţie a musculaturii inimii, care poate avea caracter acut sau cronic.
MIOCLONIE
Un spasm la musculaturii care a pa re în cadrul epilepsiei sau datorită unor boli neurologice progresive. Unii indivizi normali au astfel de spasme, chiar când adorm.
MIOKIMIA
Termenul se referă la o tulburare supărătoare, dar benignă, carac-
terizată prin pulsaţii fine ale unor fibre musculare. Apare frecvent la nivelul feţei, în jurul ochilor, sub pleoapele inferioare şi se accentuează în condiţii de stres.
MIODINIE/MIALGIE
Termenul folosit mai frecvent este mialgie şi se referă la durerea resimţită la nivelul muşchilor.
MIOEPITELIU_
Celule epiteliale de tip contracţii, care stimulează secreţia unorsub-stanţe în canalele secretorii.
MIOFIBRILĂ
Un filament contracţii ce se găseşte în cantitate mare în citoplasmă (o substanţă gelatinoasă) din celulele musculaturii striate [ce alcătuieşte muşchii scheletici).
MIOGRAF
Un instrument foarte sensibil folosit pentru înregistrarea activităţii musculare.
MI0HEM0GL0BINĂ
Substanţă ce se găseşte în celulele musculare, ce conţine fier legat de proteine, asemănător cu hemoglobina. Gruparea hem din molecula sa permite musculaturii să acţioneze ca rezervor pentru stocarea de oxigen.
MIOM_
O tumoră benignă ce constă din fibre musculare şi de obicei se formează la nivelul uterului.

MIOMECTOMIE
O intervenţie chirurgicală ginecologică deîndepărtare a unei tumori musculare benigne de la nivelul uterului, cunoscută sub numele de fibrom.
MIOMETRITĂ
Inflamaţie a peretelui muscular uterin.
MIOMETRU
Masă de ţesut muscular ce formează corpul uterin şi care este înconjurată de endometru (mucoasa uterină]. La nivelul mio-metrului se produc mici contracţii musculare spontane, ca răspuns la stimularea hormonală.
MIOPATIE
Orice proces patologic care afectează muşchii. Există două tipuri de miopatie: moştenită, de exemplu distrofia musculară şi dobândită, ca de exemplu polimiozita, unele boli endocrine şi unele can-cere. Pacientul suferă de slăbiciune musculară şi „topire” (atrofiere) a muşchilor, însoţite uneori de dureri şi sensibilitate locală.
MIOPIE
Miopia, sau „scurtarea vederii”, apare când razele paralele de lumină sunt focalizate în faţa retinei (spre deosebire de hipermetropie, în care razele luminoase ajung să fie focalizate înapoia retinei).
în cazul miopiei, obiectele aflate la distanţă aparînceţoşate, dartul-burarea poate fi rezolvată cu ajutorul unor lentile concave, cu prescriere individuală.
MIOTOM
Parte a embrionului aflat la începutul dezvoltării, din care se dezvoltă toţi muşchii scheletici.
MIOTOMIE
Secţionarea sau disecarea chirurgicală a unui muşchi.
MIOTONIE
Afecţiune musculară rară în cadrul căreia individul întâmpină dificultăţi în relaxarea musculaturii după o contracţie prelungită.
Se poate observa după strângerea mâinii unui astfel de pacient, care ulterior nu poate să mai dea drumul mâinii pe care o strânge.
MIOTONUS
Tonus muscular sau spasm muscular tonic.
MIOZĂ
Procesul de contracţie pupilară, care poate fi observat atunci când ochii sunt expuşi la lumină intensă. Alte cauze care pot duce la apari-
ţia miozei sunt irita, folosirea de substanţe opiacee (apar pupile cât gămălia de ac), leziuni pontine şi iritaţia severă a corneei. Unele tipuri de picături pentru ochi (ago-niştii de muscarină) folosite în tratamentul glaucomului pot provoca mioză.
MIOZITĂ OSIFICANTĂ
Apariţia de ţesut osos în muşchi, ca urmare a unei deplasări sau fracturi articulare. Articulaţia poate deveni rigidă („înţepenită”) din cauza formării de ţesut osos în jurul ei.
MIRINGITĂ (TIMPANITĂ)
Inflamaţia timpanului. Se poate asocia cu otita medie, care reprezintă o infecţie acută obişnuită a copilăriei.

Miringita reprezintă o inflamaţie a timpanului. Această inflamaţie constituie o cauză frecventă a durerilor de urechi la copii şi poate duce la dureri intense.

 
MIRINGOPLASTIE
Tehnică chirurgicală de reparare a unei perforaţii a timpanului.
MIRINGOTOMIE
Operaţie care vizează crearea unui orificiu la nivelul timpanului. Această procedură chirurgicală este efectuată pentru a permite evacuarea lichidului infectat, sau pentru inserţia unui tub de drenaj, denumit şi tub de ventilaţie, la pacienţii care âu suferit infecţii recurente (recidivante) ale urechii medii.
MIŞCARE PASIVĂ
Mobilizarea unui segment al corpului de către o altă persoană, nu de pacient. De exemplu, în cursul recuperării unui pacient paralizat, kine-
toterapeutul poate mişca membrele pacientului pe toată amplitudinea, pentru prevenirea contracturilor – acest lucru nu solicită niciun efort din partea pacientului.
MITOZĂ
Proces de diviziune celulară în cazul celulelor somatice (nere-productive). Există cinci etape ale mitozei. Aceasta este principala modalitate de formare a celulelor noi, în procesele de creştere şi repare tisulară.
MITTELSCHMERZ
Termen în limba germană, cu semnificaţia de „durere de mijloc”, care se referă la durerea simţită de anumite femei la mijlocul ciclului menstrual. Durerea apare din cauza sângerării ovariane, care urmează ovulaţiei şi poate fi foarte intensă. Medicii pot confunda această durere cu cea provocată de apendicită.
MIXEDEM
Afecţiune prezentă la adulţi care apare în urma hipofuncţiei glandei tiroide.
Din cauza scăderii nivelului circulant al tiroxinei (hormon), individul dezvoltă un sindrom caracterizat prin umflarea feţei, creştere în greutate, încetinirea ritmului cardiac, asprirea pielii, intoleranţa la temperaturi scăzute, constipaţie şi lentoare în gândire.
De asemenea, se întâlneşte frecvent apariţia de noduli duri sub piele. Mixedemul se tratează cu succes prin administrarea de suplimente de tiroxină.
MIXOFIBROM
Tumoră sau ţesut fibros cu conţinut mixomatos. Leziunea este benignă.
MIXOM
Tumoră benignă care conţine ţesut conjunctiv alterat şi un lichid gelatinos asemănător mucusului.
Tumoră rară situată de regulă în partea stângă a inimii care ia naştere din septul care separă cele două camere superioare. Pacienţii se plâng de numeroase simptome printre care maleză, febră şi pierderea bruscă a conştientei. Diagnosticarea şi tratamentul chirurgical al acestor tumori s-au simplificat foarte mult odată cu dezvoltarea ecocardiografiei.
MIXOSARCOM
Echivalentul malign al unui mixom, care conţine elemente de liposar-com şi fibrosarcom amestecat cu material mucoid.
MIXOVIRUS
Membru al unui grup de virusuri ARN (acid ribonucleic) care pot j
produce gripă, pojar, oreion şi virusuri paragripale.
MIXTURA BROMTON
0 mixtură formată din alcool, morfină şi cocaină. Această mixtură a fost concepută în spitalul Bromton, specializat în tratamentul cancere-lor. Mixtura asigură alinarea durerilor, în cazul pacienţilor cu cancer în stadiile terminale.
MOARTE(DECES)
Absenţa completă a funcţiilor vitale. Semnele de moarte includ: lipsa persistentă a bătăilor cardiace şi a respiraţiei, însoţite de prezenţa pupilelor fixe şi dilatate.
MOARTE CEREBRALĂ
Stare a creierului în care se consideră că nu mai există semne vizibile de viaţă. Este semnalată printr-o serie de semne clinice, printre care absenţa completă a respiraţiei şi a bătăilor cardiace, ca şi pupilele fixe şi dilatate.
MOAŞĂ COMUNITARĂ
Asistentă medicală specializată în naşterea copiilor atât la spital, cât şi la domiciliu. Aceste moaşe asigură de asemenea îngrijirea mamei înainte şi după naştere. Moaşa are grijă de mamă şi de nou-născut până când acesta împlineşte vârsta de zece zile.
MODELARE
Modificările de formă ale capului bebeluşului care apar în mod obişnuit în cursul naşterii, din cauza presiunii exercitate asupra craniului în timpul trecerii prin canalul de naştere. Capul revine de obicei la forma normală la scurt timp după naştere.
MOLĂ HIDATIFORMĂ
Numită uneori şi molă veziculară, este o complicaţie rară a sarcinii. 0 molă hidatiformă apare atunci când corionul, membrana care înconjoară embrionul, degenerează în stadiile de început ale sarcinii. Ca rezultat, apar nişte saci ce conţin o colecţie de lichid. Placenta ia aspectul unui ciorchine de strugure, embrionul moare şi apare o scurgere vagi-nală de culoare roz. Conţinutul uterului trebuie golit imediat, deoarece există riscul producerii unei afecţiuni maligne, numită corioepiteliom.
M0LAR
Se referă la dantură, molarii fiind dinţii care la adult sunt în poziţia a şasea, a şaptea şi a opta, de la linia mediană, de fiecare parte a maxilarului (primul set de dinţi, dinţii „de lapte” nu are decât opt molari). Molarii sunt folosiţi pentru fărâmiţarea alimentelor. Al treilea set de molari este alcătuit de măselele „de minte”.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Enciclopedie Medicala – Dictionar Litera Mi

Lasă un răspuns