Colonul – Vascularizatia colonului0 Comments

Publicat in:


Ca şi restul intestinului, fiecare din segmentele colonului este alimentat cu sânge provenit dintr-o adevărată reţea arterială.

Inainte de a reintra în circulaţia gene­rală, sângele venos provenit de la nivelul colonului trece prin sistemul port hepatic, pentru a fi prelucrat de către ficat.

APORTUL SANGUIN ARTERIAL AL COLONULUI

Aportul de sânge oxigenat la nivelul colonului este asigurat de arterele mezenterice superioară şi inferioară, care se desprind din aortă, artera centrală largă, din abdomen.

Colonul ascendent şi primele două treimi din colonul transvers sunt iri­gate de artera mezenterică superi­oară, în timp ce ultima treime a colo­nului transvers, colonul descendent şi cel sigmoid sunt irigate de artera mezenterică inferioară.

MODUL DE DISTRIBUŢIE A  ARTERELOR

Ca şi în alte regiuni ale tractului gas­trointestinal şi la acest nivel există anastomoze, sau legături între ramu­rile acestor două artere principale.

Din artera mezenterică superi­oară se desprind arterele ileocolică, colică dreaptă şi arterele colice medii care se anastomozează între ele şi cu ramurile colică stângă şi sigmoidă provenite din artera mezenterică infe­rioară.

In acest fel, se formează o „arcadă” arterială în jurul pereţilor coloniei, ali­mentând toate segmentele cu sânge arterial.

Arterele colonului ascendent şi ale celei mai mari părţi a colonului transvers se formează din artera mezenterică superioară. Artera mezenterică inferioară vascularizează colonul descendent şi partea stângă a colonului transvers.

DRENAJUL VENOS AL COLONULUI – CORPUL UMAN

Sângele venos de la nivelul colonului ajunge, în final, în vena portă. In gene­ral, sângele provenit de la nivelul colonului ascendent şi a două treimi din colonul transvers ajunge în vena mezenterică superioară, iar sângele din restul colonului este drenat prin vena mezenterică inferioară.

Vena mezenterică inferioară dre­nează în vena splenică, care se uneşte apoi cu vena mezenterică superioară pentru a forma vena portă. Vena portă transportă apoi tot sângele venos la ficat, de unde ajunge apoi din nou la inimă.

DRENAJUL LIMFATIC

Limfa colectată din pereţii colonului ajunge prin vasele limfatice înapoi, de-a lungul arterelor, fiind direcţi-onată către principalul vas colector limfatic abdominal, denumit cisterna chili. Există, de asemenea, numeroşi ganglioni limfatici care filtrează limfa înainte ca aceasta să revină în sistemul venos.

Limfa traversează ganglionii lim­fatici situaţi pe peretele colonu­lui, prin ganglionii adiacenţi arte­relor mici care alimentează colonul şi apoi prin ganglionii mezenterici superiori şi inferiori.

CARACTERISTICILE COLONULUI

Spre deosebire de intestinul sub­ţire, pereţii colonului sunt pliaţi sub forma unor buzunăraşe în zig-zag, sau haustraţii, vizibile la examenul direct, deşi aceste pliuri pot absenta în cazul unor inflamaţii cronice, ca de exemplu în caz de colită.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Colonul – Vascularizatia colonului

Lasă un răspuns