Afecţiunile picioarelor0 Comments

Publicat in:


Persoanele în vârstă sunt predispuse în mod special la apariţia problemelor legate de afecţiunile picioarelor. La persoanele în vârstă efectele acestor probleme pot fi mult mai serioase decât la persoanele tinere, astfel încât se impune tratamentul rapid.

Procesul de îmbătrânire afectează picioarele, la fel cum afectează şi restul organismului. Efectul poate fi minor sau destul de sever încât să producă tulburări de mers şi chiar să ducă la imobilizare, ca urmare a inflamaţiei şi durerilor.

Pierderea masei musculare şi a tonicităţii tendoanelor duce la pră­buşirea bolţii plantare la persoa­nele în vârstă, astfel încât aceasta se aplatizează şi îşi pierde în parte flexibilitatea. De asemenea, pe măsură ce pielea îmbătrâneşte, ea este mai puţin aptă să facă faţă traumatismelor şi infecţiilor ce apar la nivelul picioarelor.

Boli asociate

Bolile asociate cu îmbătrânirea, cum ar fi diabetul şi osteoartrita, pot avea efecte debilitante asu­pra circulaţiei la nivelul picioare­lor şi articulaţiilor de la nivelul lor, astfel încât mobilitatea persoa­nei poate fi grav afectată. Efectele asupra formei picioarelor, asupra calităţii pielii şi mişcărilor articu­lare pot fi devastatoare.

Afecţiuni minore, apărute la nivelul degetelor de la laba picio­rului, care la persoanele tinere se vindecă în mod normal rapid, pot duce la pierderi importante ale funcţiei piciorului, la persoa­nele în vârstă. Acest fapt se dato­rează unei scăderi a circulaţiei şi greutăţii pe care o au persoanele în vârstă de a ajunge la picioarele lor pentru a le spăla şi pentru a le trata, uneori chiar şi pentru a-şi tăia unghiile.

Circulaţia deficitară la persoanele în vârstă poate provoca edeme la nivelul picioarelor şi al gambelor. Lipsa activităţii fizice şi statul în poziţia şezând prelungit, pot agrava tulburările.

Ingrijirea picioarelor

Folosirea picioarelor pe parcur­sul unei vieţii face ca la nivelul lor să apară deformări, căluşuri, bătă­turi şi infecţii cronice ale degetelor de la picioare şi ale spaţiilor inter-digitale. Toate aceste aspecte necesită o atenţie personală şi o igienă pe care persoanele în vârstă sunt uneori incapabile să le asigure.

Picioarele pot să nu mai fie vizi­bile sau accesibile persoanei în vârstă, care va fi dependentă de ajutorul unei asistente medicale sau al unui podiatru pentru îngri­jiri adecvate.

Tăierea regulată a unghiilor şi o bună igienă a picioarelor sunt esenţiale pentru evitarea creşte­rii exagerate a unghiilor, a leziunilor pielii şi a infecţiilor. Unghiile ce cresc deformat, intrând în piele, degetele deformate, spaţiile inter-digitale infectate şi inflamarea articulaţiilor degetelor şi picioru­lui pot duce la o stare de invalidi­tate a persoanei în vârstă, altfel sănătoasă.

Din fericire majoritatea aces­tor afecţiuni pot fi prevenite sau ameliorate cu un tratament corect şi prompt, care duce la păstrarea mobilităţii pacientului

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Afecţiunile picioarelor

Lasă un răspuns