Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

noiembrie 15, 2010

Colonul – Vascularizatia colonului

Publicat pe 15 nov. 2010 at 8:02pm

Ca şi restul intestinului, fiecare din segmentele colonului este alimentat cu sânge provenit dintr-o adevărată reţea arterială. Inainte de a reintra în circulaţia gene­rală, sângele venos provenit de la nivelul colonului trece prin sistemul port hepatic, pentru a fi prelucrat de către ficat.

APORTUL SANGUIN ARTERIAL AL COLONULUI

Aportul de sânge oxigenat la nivelul colonului este asigurat de arterele mezenterice superioară şi inferioară, care se desprind din aortă, artera centrală largă, din abdomen.

Colonul ascendent şi primele două treimi din colonul transvers sunt iri­gate de artera mezenterică superi­oară, în timp ce ultima treime a colo­nului transvers, colonul descendent şi cel sigmoid sunt irigate de artera mezenterică inferioară.

MODUL DE DISTRIBUŢIE A  ARTERELOR

Ca şi în…

Colonul – Atlasul Corpului Uman

Publicat pe 15 nov. 2010 at 7:48pm

Colonul formează cea mai mare parte a intestinului gros din corpul uman. Deşi constituie un bathtub continuu, colonul este format din patru segmente: colonul ascendent, colonul transvers,colonul descendent şi cel sigmoid. In colon ajunge conţinutul lichid al intestinului subţire, din care se reab-soarbe apa pentru a forma produsul de eliminare de consistenţă semi­solids, care va fi evacuat prin rect şi canalul anal, sub kindă de mate­rii fecale. La nivelul colonului există două curburi pronunţate, denumite şi flexuri, respectiv flexura colică dreaptă (sau hepatică! şi flexura colică stângă (sau splenică).

COLONUL ASCENDENT

Colonul ascendent se întinde de la valva ileocecală, până la flexura colică dreaptă, de unde începe colo-nultransvers. Are…