Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

noiembrie 1, 2010

Suprafaţa viscerală a ficatului

Publicat pe 01 nov. 2010 at 11:04pm

>Faţa inferioară a ficatului este cunoscută sub denumirea de suprafaţă viscerală, fiind situată deasupra organelor sau viscerelor abdominale. La acest nivel se pot observa amprentele organelor şi vaselor adiacente, precum şi vezica biliară.Ficatul este situat deasupra mul­tor alte organe abdominale. Deoa­rece ţesutul hepatic este moale şi compresibil, aceste structuri de vecinătate pot lăsa urme (impre-siuni) pe suprafaţa sa. Cele mai mari şi mai evidente impresiuni se observă pe suprafaţa lobilor drept şi stâng.

HILUL HEPATIC

Hilul hepatic (denumit şi porta hepatis) reprezintă o regiune simi­lară hilului pulmonar, prin care intră şi ies în ficat vasele hepatice principale, învelite într-un strat de…

Ficatul si Căile biliare

Publicat pe 01 nov. 2010 at 11:00pm

>Ficatul reprezintă cel mai mare organ abdominal, ce atinge aproximativ 1,5 kg la bărbatul adult. El joacă un rol important în digestie şi, totodată, în producerea bilei, care este secretată în duoden.Ficatul este situat sub diafragm, în partea dreaptă a cavităţii abdomi­nale, protejat în mare măsură de grilajul costal.Ţesutul hepatic este de con­sistenţă moale şi compresibil, de culoare brun-roşcată. Are un aport sanguin bogat, provenit atât de la nivelul venei porte, cât şi a arterei hepatice, astfel că va sân­gera din abundenţă dacă este sec­ţionat sau lezat.

LOBII HEPATICI

Deşi are patru lobi, ficatul este…

MENORAGIE – Corpul Uman

Publicat pe 01 nov. 2010 at 7:37pm

>Sângerare vaginală deosebit de puternică şi, de obicei, neregulată. Uneori nu se găseşte nicio cauză, dar este necesară examinarea pacientelor pentru a exclude posibilitatea existenţei unor afecţiuni grave la nivelul bazinului, cum ar fi fibroamele, tumorile maligne sau, mai frecvent, existenţa unui dezechilibru hormonal.

MENINGOVASCULAR – Corpul Uman anatomie

Publicat pe 01 nov. 2010 at 7:19pm

>Legat de membranele meningeale ce acoperă creierul şi de vascula-rizaţia acestora.

MENINGOMIELITĂ – Corpul Omenesc

Publicat pe 01 nov. 2010 at 7:09pm

>Inflamaţie a măduvei spinării ce apare, de obicei, în asociaţie cu meningoencefalita. Leziunile la nivelul măduvei spinării duc la paralizia ambelor membre inferioare.