Stimulatorul cardiac0 Comments

Publicat in:


Ce este Pacemarker-ul?

Pacemaker-ul este un stimulator cardiac artificial. In inima exista un stimulator natural, asa numitul nod sinusal, care, prin intermediul fibrelor nervoase, este in legatura directa cu intreaga musculatura a inimii. Nodul sinusal trimite muschiul cardiac, prin intermediul fibrelor nervoase, micile impulsuri electrice necesare contractiei acestuia.

Impulsurile electrice

Nodul sinusal dirijeaza functia muschiului cardiac asemanator unui centru electric de comanda. Din locurile speciale ale sistemului nervos sosesc la centru semnalele referitoare la frecventa cardiaca. In caz de tulburari ale ritmului cardiac sau ale sistemului de transmitere a impulsurilor se implanteaza, ca ajutor, un stimulator cardiac artificial. Acest aparat asemanator nodului sinusal, produce mici impulsuri electrice destinate muschiului cardiac. Aparatul se implanteaza cu ajutorul unei sonde introduse printr-o vena pana la inima.  Un capat al electrodului este legat la inima, iar celalalt capat la stimulatorul cardiac. Aparatul transmite inimii, prin intermediul electrodului, mici impulsuri electrice pentru a-i stimula contractiile.

ATENTIE!!!
Campul magnetic foarte puternic este deosebit de periculos pentru pacientul care are implantat un stimulator! Tensiunea inalta, radioemitatoarele, chiar si un cuptor cu microunde stricat poate afecta functionarea aparatului.

Implantarea

Aparatul prevazut cu baterie se introduce sub pielea toracelui, prin intermediul unei operatii usoare. Parametrii de functionare se pot modifica ulterior, fara a fi necesara o noua interventie chirurgicala. Stimulatorul cardiac este utilizat si in cazuri de urgenta. In acest caz, stimulatorul temporar stimuleaza inima incetinita pana la pericol de moarte sa bata in mod normal. Ulterior, in asemenea cazuri, este nevoie, de regula, de implantarea unui stimulator cardiac permanent.

Cand este necesar pacemaker-ul?

Numarul contractiilor cardiace este insuficient, in general, ca urmare a doua cauze: fie nodulul sinusal nu transmite suficiente impulsuri, fie impulsul nu ajunge la muschiul cardiac. Oprirea iminenta a inimii si circulatia sanguina insuficienta reprezinta, desigur, o stare ce pune in pericol viata omului. In 3 secunde dupa oprirea inimii poate surveni pierderea cunostintei. Oprirea circulatiei dupa 3-4 minute produce leziuni ale creierului

Interventie salvatoare

In general, dupa oprirea inimii aceasta reporneste in mod spontan, bolnavul isi recapata cunostinta. Pierderea cunostintei la persoanele in varsta este adesea cauzata de aceasta oprire a functiei cardiace. Pentru a preveni pericolul de moarte se implanteaza un stimulator cardiac artificial. In prezent se utilizeaza stimulatoare care sesizeaza numarul contractiilor inimii si intervin numai in cazul in care numarul contractiilor scade sub valoarea critica. Cu ajutorul stimulatorului se pot evita aceste opriri periculoase ale functiei cardiace.

Este singur un stimulator cardiac?

Ca urmare a nivelului tehnologic din prezent, purtatorul unui stimulator cardiac, nu trebuie sa se teama: aparatele sunt stabile si functioneaza bine. Siguranta absoluta insa nu exista. Si in functionarea stimulatoarelor cardicace artificiale pot sa apara disfunctii:
– electrodul se poate misca in inima, astfel incat legatura se intrerupe
– trebuie avute in vedere si eventualele  defectiuni tehnice
– in cazuri deosebit de rare si exceptionale, electrodul poate perfora muschiul cardiac, respectiv  poate cauza embolie pulmonara
– locul inciziei se poate infecta.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Stimulatorul cardiac

Lasă un răspuns