Sindromul Conn – Cauze si Tratament0 Comments

Publicat in:


>Ce este sindromul Conn?
  Aceasta boala rara, cunoscuta si sub denumirea de hiperaldosteronism primar a fost descoperita de medicul american Jerome Conn in 1955. Sindromul Conn este o boala hormonala ce apare de doua ori mai frecvent la femeile intre 30-35 de ani. Secretia crescuta asa numitului hormon aldosteron de catre glanda suprarenala, provoaca cresterea tensiunii arteriale, percum si dezechilibrul substantelor minerale din organism. Bolnavul este obosit, ameteste, deseori elimina o cantitate mare de urina.
Simptomele sindromului Conn
ameteala
– oboseala
– cresterea tensiunii
– oboseala musculara
– dureri intepatoare la nivelul gurii si a extremitatilor
– tulburari ale ritmului cardiac
– senzatie de urinare frecventa
Aparitia sindromului Conn
  La baza bolii sta cresterea secretiei de aldosteron, provocata in cele mai multe cazuri de tumoarea benigna (adenom) a glandei suprarenale, sau uneori de cresterea in greutate si marime a glandei suprarenale (hiperplazia), eventual de o tumoare maligna. Functia, respectiv efectele diversilor hormoni suprarenali asupra organismului sunt strict determinate. In cazul in care aceasta ordine strict stabilita nu este corespunzatoare, in timp foarte scurt pot apare diverse simptome si boli. Sindromul Conn este numai unul dintre acestea.
Tratamentul sindromului Conn
  In cazul in care boala este provocata  de tumoarea glandei suprarenale, tumoarea se poate indeparta pe cale chirurgicala. Inainte de interventie trebuie restabilit echilibrul substantelor minerale din organism. In cazul in care cauza secretiei excesive de aldosteron o reprezinta hiperplazia glandei, se recomanda tratament medicamento de lunga durata.
Ce are de facut bolnavul
  In afara de efectuarea controalelor medicale profilactice bolnavul nu are nimic altceva de facut.
Cand ne adresam medicului?
  In caz de oboseala, ameteala sau a cantitatii de urina mult peste cantitatile obisnuite trebuie consultat medicul. Si hipertensiunea arteriala permanenta este un semn de avertizare.
Cum procedeaza medicul
  Medicul masoara tensiunea bolnavului si intreaba pacientul daca a avut anterior tensiune ridicata. Eventual recomanda verificarea repetata a tensiunii.
  Prin recoltarea probelor de sange se poate verifica echilibrul sare-apa din organism ( valorile de potasiu). In caz de suspiciune de sindrom Conn medicul de familie trimite pacientul la medicul specialist.

ATENTIE !! Simptomele de mai sus trebuie luate in serios, deoarece boala diagnosticata tarziu se trateaza greu!

Evolutia bolii
  Evolutia bolii difera  de la caz la caz. In cazul in care tumoarea fiind la originea bolii, produce o cantitate mare  de aldosteron, simptomele apar in timp foarte scurt. In aceste cazuri apare ameteala, probleme de memorie, tulburari ale ritmului cardiac, oboseala si alte tulburari ale starii generale. Pacientul, insa in cele mai multe cazuri este asimptomatic, boala fiind depistata numai cu ocazia unui control medical de rutina. 
Pericole, eventuale complicatii
  Boala diagnosticata  in timp este tratabila. In anumite cazuri, cand nivelul potasiului in sange scade considerabil, pot apare tulburari ale ritmului cardiac.
Cum poate fi prevenit sindromul Conn?
  Nu sunt cunoscute metode de preventie. In vederea diagnosticarii precoce a bolii se recomanda pariciparea la controale medicale periodice.  

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Sindromul Conn – Cauze si Tratament

Lasă un răspuns