Senescenta – Efectele varstei asupra organismului0 Comments

Publicat in:


Imbatranirea corpului, a organelor si a functiilor acestora este inevitabila. Totusi, intelegerea efectelor acesteia permite prevenirea, in parte, a acestor situatii. Intr-o tara in care speranta de viata medie este de 68,2 ani, pentru barbati, si de 74,4 de ani, pentru femei, miza o reprezinta conservarea maxima a facultatilor fizice si mintale.

Mecanismul

Imbatranirea normala a tesuturilor organismului, senescenta, este un fenomen fiziologic, progresiv si ireversibil, legat de interactiunea unui numar de factori.

Factori genetici

Nu suntem egali in fata imbatranirii. Genele noastre determina viteza de degradare a organismului nostru, precum si durata maxima a vietii noastre, evaluata a 120 de ani pentru specia umana. Numai celulele canceroase, al caror numar de diviziuni nu mai este limitat de gene, sunt teoretic nemuritoare.

Radicalii liberi

Aceste molecule, prezente in anumite celule, poseda, in partea periferica, un ion electric izolat, care se poate elibera cu usurinta. Foarte instabili, la sfarsitul reactiei chimice celulare, ei se fixeaza pe proteine, membrane sau material genetic si le deterioreaza. Acumularea lor prea mare accelereaza imbatranirea.

Alti agenti

Factori hormonali (scaderea numarului de hormoni sexuali, de DHEA – dehidroepiandrosteron), factorii imunitari, alimentari (excesul de zaharuri, de grasimi saturate), precum si factorii legati de mediu (poluarea, expunerea prelungita la soare) joaca, de asemenea, rol important in ceeea ce priveste senescenta.

Efectele fizice

Odata cu varsta, partea activa a fiecarui organism se diminueaza, facand lor tesutului adipos sau fibros inactiv. Acest fenomen se observa deja incepand cu varsta de 25 de ani, la nivelul muschilor si al inimii, dar se accelereaza dupa varsta de 50 de ani.

Creierul
Intre 20 si 85 de ani, acesta pierde 12 % din volumul sau, determinand:
– slabirea coordonarii motrice,
– diminuarea functiilor de invatare si de stocare a memoriei cu privire la faptele recente,
– scaderea impactului emotiilor asupra gandirii,
– modificarea simtului gustului si a mirosului.

Vasele de sange
Intarirea vaselor de sange (arterioscleroza) diminueaza elasticitatea acestora si adaptarea lor la efort sau la stres; diverse boli (hipertensiunea, excesul de colesterol, tulburarile imunitare) accelereaza deteriorarea acestora.

Inima

Aceasta isi pierde incet din putere si din capacitatea de a se adapta la efort, prin batai mai rapide si mai puternice.

Aparatul digestiv

Toate secretiile ficatului, ale pancreasului si ale intestinului sunt reduse cantitativ. Alimentele, care nu mai sunt bine digerate, sunt absorbite in cantitate mai mica de catre intestin, fenomen accentuat de problemele dentare. Constipatia determinata de scaderea motricitatii (digestia lenesa) devine din ce in ce mai fregventa.

Rinichii

Intre 40 si 80 de ani, acestia isi pierd jumatate dintre nefronii lor. Acestia fac eforturi sa epureze sangele de deseurile sale si sa asigure o alta functie esentiala: mentinerea echilibrului saruri/apa. Nu in ultimul rand, atrofia muschilor vezicii favorizeaza incontinenta

Aparatul locomotor

Intre 30 si 70 de ani, omul pierde 30% din masa sa osoasa si jumatate din masa sa musculara activa. Osteoporoza ameninta fracturarea oaselor. Incepand cu varsta de 25 de ani, muschii isi pierd viteza si puterea de contractie (1% pe an).

Aparatul genital feminin

Incepand cu varsta de 50 de ani, odata cu menopauza, toate organele se atrofiaza, lubrifierea vaginala este foarte redusa, iar secretiile hormonale ovariene inceteaza. Reproducerea nu mai este posibila.

Aparatul genital masculin

Acesta ramane fertil foarte mult timp, dar erectiile sunt mai putin ferme, mai putin rapide si mai putin repetitive. Hipertrofia prostatei, des intalnita dupa varsta de 70 de ani, jeneaza functiile urinare genitale.

Efectele psihice
Imbatranirea creierului are repercusiuni asupra psihismului si a facultatilor mintale, dar cu o intensitate foarte variabila de la un individ la altul. Daca varsta a treia corespunde unei lungi perioade marcate de o viata perfect activa si independenta, varsta a patra incepe cu prierderea autonomiei fizice si/sau psihice, care necesita asistenta zilnica sau plasamentul intr-o institutie.

Personalitatea
Psihologii descriu 5 mari tipuri de personalitate legate de imbatranire, mai mult sau mai putin prezente la fiecare individ:

– Maturul este activ, tolerant si se adapteaza perfect evolutiei sale.

– Persoana retrasa este pasiva, dependenta, indulgenta fata de sine si da vina pe varsta pentru a-si justifica inactivitatea.

– Persoana inchisa in sine este rigida, din punct de vedere mintal, ii e teama de decrepitudine si se inchide cu placere in amintirile sale „de tinerete”.

– Nemultumitul este intepator, increzator, intolerant, agresiv si pesimist, anxios in fata mortii; considera ca toti ceilalti sunt vinovati pentru starea in care se afla si pentru esecurile sale.

– Persoana care se depreciaza este depresiva, nu este multumita de viata, nu are consideratie fata de sine si de coplesita de regrete legate de trecut; ea vede moartea ca pe o eliberare sau ca pe o finalitate.

Tulburarile mintale
Anxietatea, tulburarile de memorie, de dispozitie sau de comportament insotesc degradarea functiilor intelectuale ale persoanelor in varsta.

Boala Alzheimer reprezinta o dementa progresiva si ireversibila, in timp ce alte tipuri de dementa, legate de intoxicare sau de carente alimentare, de exemplu.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Senescenta – Efectele varstei asupra organismului

Lasă un răspuns