Meloxicam0 Comments

Publicat in:


>

DESCRIERE

Meloxicamul este un medicament anti­inflamator nesteroidian (AINS) destul de recent.
A devenit destul de des folosit în tra­tamentul afecţiunilor musculoscheletice, ca de pildă reumatismul degenerativ şi artrita reumatoidă.
Meloxicamul acţionează asupra uneia dintre cele două părţi ale enzimei denu­mite ciclooxigenază.

DENUMIRI COMERCIALE

Movalis, Mobic, Recoxa, Celomix

CLASA FARMACOLOGICĂ

Medicament antiinflamator nesteroidian

FORMĂ DE PREZENTARE
Tablete, Supozitoare
ELIBERARE NUMAI PE BAZĂ DE REŢETĂ

Utilizari Curente

□ Analgezie generală – meloxicam este utilizat în afecţiuni musculoscheletice necomplicate, atât pen­tru efectul său analgezic, cât şi pentru acţiunea sa antiinflamatorie.
□ Reumatism degenerativ – este unul dintre medi­camentele de linie secundară, după paracetamol Poate fi utilizat împreună cu paracetamolul în trata­mentul de scurtă durată al afecţiunilor reumatismale degenerative.
□ Artrită reumatoidă şi aice afecţiuni inflamatorii cronice, ca de exemplu spondilita anchilopoetică -la fel ca şi multe alte AINS, şi meloxicamul poate fi utilizat pentru tratamentul de lungă durată al aces­tor boli.

MOD DE ACŢIUNE

Toate medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, printre care şi meloxica­mul, au trei efecte principale:
■ Antiinflamator;
■ Antipiretic – de scădere a febrei;
■ Analgezic (calmarea durerilor). Toate aceste acţiuni se realizează prin inhibiţia ciclooxigenazei (COX) – enzima care transformă acidul arahidonic în pros-taglandine. Ca urmare, producţia de pros-taglandine este diminuată. Prostaglandi-nele sunt substanţele chimice din orga­nism implicate în inflamaţie.
Inhibiţia producerii de prostaglandine scade temperatura corpului în cazul stă­rilor febrile şi scade activitatea receptori­lor pentru durere. în plus, este diminuată şi producerea altor substanţe chimice de natură inflamatorie.
■ Afecţiuni renale – toate AINS pot avea un efect nociv asupra rinichiului.
■ Hipertensiune arterială – AINS pot determina creşterea tensiunii arteri­ale.
■ Ulcer gastric – AINS scad gradul de protecţie la nivelul mucoasei gastrice şi provoacă iritaţia stomacului; aceasta poate duce la indigestie şi/sau ulcere care sângerează sau perforează.
■ Astm – într-un număr relativ mic de cazuri, AINS pot agrava astmul.
■ Sarcină – este cel mai bine să nu se administreze meloxicam, în special în ultimul trimestru de sarcină (ultimele trei luni); în caz contrar, medicamen­tul poate duce la închiderea prematură a unui conduct de la nivelul cordului fetal şi poate determina prelungirea travaliului.
■ Alăptare – nu se recomandă.
■ Alcool – ingestia concomitentă de alcool şi AINS poate accentua efectele secundare la nivelul stomacului.
■ Nu trebuie administrat sub formă de supozitoare la persoanele care suferă de hemoroizi sau de proctită (inflamatia rectului).

Meloxicam este utilizat în tratamentul de scurtă durată al artrozei (boala articulară degenerativă). Este administrat o dată pe zi, fie sub formă de tablete, fie de supozitoare.

EFECTE SECUNDARE

Frecvente
■ Arsuri retrosternale (pirozis)
■ Indigestie
■ Diaree. Mai rare
■ Wheezing
■ Greaţă
■ Dureri de cap
■ Erupţii
■ Umflarea gleznelor
■ Scaune melenice
■ Diaree. Interacţiuni
■ Litiu – meloxicam poate creşte nive­lul plasmatic de litiu.
■ Antihipertensive – meloxicam poate diminua efectele acestor medicamente
■ Diuretice – meloxicam poate dimi­nua efectele acestor medicamente.
■ Meloxicam, ca şi majoritatea celor­lalte AINS, reacţionează cu un mare număr de medicamente, fapt care măreşte riscul de apariţie al efectelor secundare gastrointestinale. Alte inter­acţiuni importante se referă la steroizi, aspirină şi medicamentele anticoagu-lante.

Meloxicam reprezintă un tratament eficient în artirta reumatoidă. Acţionează prin diminuarea durerilor cronice şi a inflamaţiei asociate cu această boală.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Meloxicam

Lasă un răspuns