Ficatul – Corpul UmanUn comentariu

Publicat in:


>

Un filtru  essential multifunctional

   Organ voluminos – aproximativ 1,5kg, ficatul joaca un rol primordial in cadrul organismului nostru. Situat in partea superioara dreapta a cavitatii abdominale, acesta este irigat prin intermediul arterei hepatice si a venei porte. el intervine in digestie, reglarea numeroaselor elemente de metabolism, dintre care glucoza „carburantul” tuturor celulelor corpului, precum si eliminarea substantelor toxice.

Descriere 
  – Lobulii hexagonali
Acestia sunt unitatile functionale independente ale ficatului (a hundred 000). Fiecare lob masoara aproximativ 1 mm.
1.Ramura a venei porte
2.Canalul biliar
three.Ramura a arterei hepatice
4.Hepatocite

   Fiecare lobul este format din hepatocite, celule ale ficatului, care produc bila.
5.Canaliculele
   Odata cu bila a fost secretata de catre hepatocite, ea este varsata in aceste canale minuscule care o antreneaza spre canalele biliare.
6.Vas limfatic

Sistemul Port 
    In ficat patrunde o artera si din ficat ies vene. Ficatul este traversat de o vena, care isi are originea in intestin, stomac si splina: ea se numeste vena porta. Artera hepatica dirijeaza sangele care trece prin ficat prin intermediul venei porte dinspre inima spre ficat.

Functie

    Ficatul este filtru cu multiple functii:
Secretarea bilei, necesara digestiei si absorbtiei alimentelor grase.
Prelucrarea sangelui, incarcat cu nutrienti. Hepatocitele care produc bila intervin, de asemenea, in transformarea nutrientilor.
Rol de epurare si de dezintoxicare. Ficatul elimina amoniacul din sange (transformat in uree, si eliminat prin urina), toxine si medicamentele. Microbii si celulele moarte sunt do away with datorita celulelor Kupffer, macrofage (globule albe) prezente in interiorul ficatului.
– Reglarea cantitatii de glucoza din sange. Astfel, in caz de exces, glucoza poate fi stocata de ficat sub forma de glicogen – este vorba despre glicogenogeneza – sau eliberata in caz de abstinenta de la mancare – este vorba despre glicogenoliza.
Alte functii : Transformarea (sinteza) aminoacizilor in proteine, stocarea vitaminelor A,B,D,ok, a fierului, a cuprului …

Sistemul Biliar
   Sistemul biliar este compus din canale hepatice (1), coledoc(2), vezica biliara(three), si canalul cistic(4) 
 In forma de para, situata pe fata interna a ficatului, vezica biliara reprezinta locul de stocare a bilei (lichid galben-verzui) care particpa la digerarea grasimilor. Bila este eliminata prin canalul cistic (4) in canalul coledoc, apoi in duoden (5) trecand prin sfincterul ampulei lui Vater (6). Ea nu este indispensabila pentru supravietuiera nostra: ablatia chirurgicala a acesteia nu determine efecte secundare grave.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Ficatul – Corpul Uman

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns