Enciclopedia Medicala – Corpul de A la Z0 Comments

Publicat in:


>    MALFORMATIE
Orice modificare sau variatie a unui anumit segment sau structuri din organism. Malformatiile pot surveni ca urmare a unor traumatisme, infectii sau pot fi de natura congenitala.
MALIGN
Termen folosit pentru descrierea unei boli care, in lipsa tratamentului, poate fi fatala; pe plan mai general este utilizata pentru descrierea tumorilor care au capacitatea de a se razpandi la nivelul altor organe, prin intermediul circulatiei sanguine si limfatice.
MALNUTRITIE
Afectiune ce se datoreaza unui regim alimentar dezechilibrat. Malnutritia poate sa apara atat la persoanele subnutrite, deoarece in ambele situatii pot duce la aparitia imbolnavirilor.
MALOCLUZIE DENTARA
O afectiune dentara in care pozitionarea  danturii este deficitara pe unul din maxilare, superior sau inferior. Cazurile severe necesita tratament prin interventie chirurgicala, dar majoritatea pacientilor pot fi tratati cu mijloace ortodontice.
MALPOZITIE FETALA
Termenul descrie o pozitie anormala a capului fatului in timpul travaliului. In timpul unui travalui normal capul fetal este orientat in jos si pozitionat cu partea occipitala (din spate) orientata catre partea anterioara a corpului mamei – pozitia occipito-anterioara. Totusi, se poate intampla ca fatul sa primeasca in fata, pozitie cunoscuta ca pozitia occipito-posterioara; nasterea este dificila in aceasta pozitie, dar, in majoritatea cazurilor, fatul se autocorecteaza, pozitionand corect capul, in timpul coborarii. Malpozitia poate sa apara ca urmare a unor anomalii ale bazinului mamei, anomalii de implantare a placentei sau formei anormale a sacrului (partea inferioara a coloanei vertebrale).
MALPREZENTATIE FETALA
Termenul descrie situatia in care, pe canalul de nastere, se angajeaza orice alta parte, alta decat capul. Exemple de malprezentatie sunt: cea faciala, cea pelviana, in care la randul ei poate fi completa sau imcompleta, cea completa avand mai multe variante (modul feselor, modul genunchilor si modul picioarelor), prezentatia transversa sau prezentatia compusa a umarului (vine in fata capul si una sau ambele maini). Este important ca diagnosticul sa fie pus la timp, prin examen vaginal, deoarece poate fi nevoie ca obstetricianul sa manipuleze fatul, pentru prevenirea unor treume la nastere sau poate fi nevoie de efectuarea unei operatii cezariene.
MALTAZA
O enzima ce se gaseste in mucoasa intestinului subtire. Maltaza descompune dizaharidul numit maltoza in doua molecule de glucoza.
MALTOZA
Un dizaharid ce provine din digestia amidonului de catre enzima numita amilaza, continuta in secretiilr glandelor salivare sau prin hidroliza lui. Maltoza se gaseste in mod natural in cerealele germinate.
MAMA-SUROGAT
O femeie ce face o intelegere cu un cuplu infertil, sa duca la termen o sarcina din care rezulta copilul cuplului. Cele trei parti intra intr-un contract formal sau informal, prin care se stipuleaza ca mama surogat va da copilul, dupa nastere, cuplului. Mama surogat poate fi platita pentru serviciile ei, dar exista legi foarte stricte care reglementeaza aceste plati si exista controverse mari privind intregul aspect al problemei legate de apelarea la o mama surogat.
MAMOGRAFIE
Un examen de raze X a tesuturilor moi de la nivelul sanului. Mamografia este folosita pentru examenul de control al sanilor (test secreening), fiind o tehnica prin care se poate urmari prezenta tumorilor canceroase la acest nivel. Leziunile ce ridica suspiciuni apar pe mamografie ca fiind opace, cu pete punctiforme sau calcificari in jurul masei tumorale.
Mamografia in sine este foar o tehnica de screening, deoarece o mamografie negativa nu exclude prezenta]unei afectiuni maligne. Ca test screening este insa utila si se recomanda a fi facuta o data la doi ani tuturor femeilor de varsta de peste 40 de ani.
MAMOPLASTIE
Operatie cunoscuta sub numele de reconstructie de san. Este o interventie chirurgicala ce are ca scos modificarea formei sanului, fie pentru a fi marit, fie pentru a fi facuta cu scop cosmetic, fie la indicatie medicala, de exemplu dupa o mastectomie pentru cancerul la san.
Atunci cand este necesara marirea sanilor, chirurgii folosesc fie portiuni de piele recoltate de pe corp, fie implanturi artificiale de sani.
MAMOTERMOGRAFIE
O metoda de examinare a sanului, pentru cercetarea anomaliilor. Aceasta tehnica se bazeaza pe diferenta de temperatura a tesuturilor sanului si formeaza o imagine, bazata pe aceasta informatie. Aspectele de temperatura anormale dintr-o zona suspecta pot confirma prezenta unei boli la nivelul sanului.
MANAGER AL SERVICIILOR DE SANATATE
Administrator care s-a specializat in domeniul managementului si a coordonarii serviciilor de sanatate. Uneori managerii pot fi medici, sau alte cadre din domeniul medical, imbinand astfel rolul managerial cu practicarea profesiei medicale.
MANCINISM
Utilizarea preferentiala a mainii stangi pentru apucarea, scris sau alte operatii manuale
MANDIBULA
Denumita si maxilarul inferior. Este un os in forma de potcoava si pe ea se implanteaza dantura inferioara
Mandibula se mai numeste si maxilarul inferior. Este alcatuita dintr-un corp, ce are forma de potcoava, o suprafata superioara, in care sunt implantati dintii si maselele inferioare si doua ramuri verticale.
MANEVRA KOCHER
Tehnica de reasezare a unui umar dislocat (luxat) in pozitia sa normala.
MANEVRA LOVSET
Manevra de rotatie efectuata in cursul nasterii unui fat aflat in prezentatie pelviana, care ajuta la scoaterea bratelor si a umerilor copilului.
MANEVRA ORTOLANI
O manevra folosita la nou-nascuri pentru a controla existenta luxatiei congenitale de sold.
Sugarul trebuie sa fie relaxat, pentru ca musculatura de la nivelul articulatiilor soldului sa fie si ea relaxata. Se stabilizeaza bazinul cu o mana, in timp ce cealalta este folosita pentru a face flexia si adductia soldului. Soldul se disloca initial in partea posterioara (in spate), testul lui Ortolani marcand repozitionarea capului femural in acetabulum (cavitatea articulara).
MANIE
Oboala psihica in care pacientul este constant intr-o stare de exaltare a dispozitiei, are un sentiment intens de stare de bine si de hiperactiv. Alte aspecte asociate acestei boli includ o reducere a nevoii de somn, pierderea inhibitiei, fuga de idei, iluzia grandorii si un flux rapid al vorbirii. Tratamentul implica fregvent folosirea medicamentelor cu litiu, preparatele antimaniacale putand controla episoadele acute ale bolii. Inainte ca efectul litiului sa se instaleze se folosesc medicamentele sedative antipsihotice.
MANIPULAREA
Folosirea mainilor pe un pacient, pentru a realiza anumite miscari ce amelioreaza boala acestuia. De exemplu, un medic specialist ortoped manipuleaza oasele in cazul unei fracturi pentru a reduce fractura si pentru a reda functia membrului respectiv.
MANOMETRIE
Studiul schimbarilor de presiune din corp. Manometria este folosita pentru a evalua pacientii ce se plang de probleme la deglutitie si arsuri in piept. Ea determina presiunea la nivelul sfinctelor esofagiene, forta de contractie si coordonarea peristaltismului musculaturii esofagiene.
MANOMETRU
O piesa a unui aparat folosit pentru a detecta modificarile de presiune din corp. Ea este alcatuita dintr-un tub in forma de U, ce contine mercur, apa sau alt lichid, care este expus unei variatii de presiune la unul din capete. De exemplu, un manometru poate masura activitatea musculara prin masurarea modificarilor in timpul contractiilor musculaturii de la nivelul rectului.
MANUBRIU
Un os mic, plat, ce face parte din stern, situat in portiunea superioara a acestuia, se articuleaza cu claviculele si cu primele doua cartilaje costale, de fiecare parte a manubriului.
Manubriul este un os mic, e forma aproximativ triunghiulara, situat in partea superioara a cutiei toracice. Este primul din cele trei oase ce alcatuiesc sternul.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Enciclopedia Medicala – Corpul de A la Z

Lasă un răspuns