Emotiile sunt innascute si universale0 Comments

Publicat in:


>   Curentul evolutionist, prin lucrarile naturalistului englez Charles Darwin, a postulat urmatorul pricipiu: emotiile exista la nastere, ele sunt innascute si nu depind de educatie (care este dobandita). Ele sunt impartasite de toti indivizii.

     Exprimarea faciala a emotiilor
   In cele patru colturi ale lumii, expresiile fetei (expresia bucuriei, a fricii, a surprizei …) sunt aceleasi. Accesta este un limbaj universal, dincolo de cuvinte. A sti sa citesti si a recunoaste pe chip expresia dezgustului sau a poftei faciliteaza considerabil comunicarea intre oameni. Aceasta expresie faciala permite, in acelasi timp, informarea celuilalt cu privire la intentiile noastre, dar si cu privire la comportamentul pe care il asteptam de la el (mimica noastra va provoca o reactie, un comportament celuilalt).


     Emotiile nu sunt sentimente
   O emotie reprezinta o tulburare trecatoare, o agitatie, in timp ce sentimentul reprezinta o afectiune complexa si durabila. Emotiile reprezinta forme directe si explozive ale afectivitatii, in acelasi timp intense si scurte. Ele fac trimitere la stari afective legate de senzatii fizice, cum ar fi placerea si durerea. Anxietatea, plictiseala, proasta dispozitie, melancolia sunt mai degraba registre ale dispozitiei.


     Emotiile sunt resimtite diferit, in functie de sex
   Cercetatorii explica numeroasele diferente biologice fundamentale existente intre barbati si femei prin evolutia speciei umane, de-a lundul a mai bine de un milion de ani. Barbatul s-a adaptat vanatorii pe spatii intinse, ceea ce implica urmarirea vanatului in tacere. In acest timp, femeia s-a adaptat la cresterea la viata casnica si cresterea copiilor in cadrul restrans al pesterii. Astfel, pe plan biologic, barbatii sunt mai mult programati pentru competitie, iar femeile pentru cooperare. Inca din primele luni de viata, baieteii si fetitele isi exprima diferit emotiile. Deveniti adulti, barbatii se exprima mai mult prin actiune decat prin resimtirea emotiei, spre deosebire de femei, care vorbesc despre problemele lor, despre emotiile lor negative. Acest lucru nu inseamna ca barbatii sunt mai putini emotivi decat femeile, dar ei isi exprima mai putin spontan emotiile pe care le resimt.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Emotiile sunt innascute si universale

Lasă un răspuns