Emotiile – 6 moduri universale de comunicare0 Comments

Publicat in:


>     Emotiile sunt omniprezente in viata noastra de zi cu zi. Acestea sunt exprimate mai ales prin gesturi si mimici si reprezinta un mod de comunicare mai important chiar si decat limbajul. Emotiile sunt, de asemenea, o componenta indispensabila a gandirii si a comportamentului; o persoana lipsita total de emotii, nu ar putea avea o viata sociala.
     Un model universal
     Circuitul emotiilor
   Emotiile si exprimarea lor au fost programate in creierul uman prin evolutie. O emotie puternica se naste in adancul creierului, apoi este temperata sau filtrata, in special cu ajutorul lobilor frontali. In ansamblu, partea stanga a creierului este asociata bucuriei si emotiilor pozitive, in timp ce partea dreapta a creierului este asociata tristetii si emotiilor negative (teama. dezgust). Stimularea zonelor cerebrale, specifice fiecarei emotii, actioneaza prin intermediul neoromediatorilor (adrenalina, serotonina, endorfinele) sau al hormonilor (cortizolul, androgenii).
     Manifestari complexe
   Exprimarea unei emotii este universala. Ea nu depinde nici de rasa, nici de cultura: un zambet sau incruntarea sprancenelor au aceeasi semnificatie in toata lumea. Emotia declanseaza in principal:
– expresii ale fetei care joaca un rol major in comunicare, inclusiv la sugar, care isi exprima perfect emotiile prin acest unic mijloc de comunicare de care dispune;
roseata sau paloarea fetei;
ras, lacrimi;
modificarea vocii;
atitudinea de lupta, de fuga sau de supunere;
modificarea ritmului respirator si cardiac;
salivarea sau gura uscata;
dilatarea sau ingustarea pupilelor;
ridicarea firelor de par;
    Emotiile primare
   Psihologii au identificat sase emotii primare, cu o varietate infinita de combinatii, care se imprima pe caracterul si personalitatea fiecaruia.
    Teama
   Teama aduce corpul in alerta maxima, gata de fura. Ea determina ridicarea sprancenelor, a pleoapelor superioare, dand astfel la iveala albul ochilor si determinand incretirea fruntii, deschiderea gurii si ridicarea buzelor, sudoarea incepe sa curga pe frunte sau pe maini. Bataile inimii si respiratia scurta se accelereaza, corpul se imobilizeaza, creste tonusul  muscular, gura devine uscata, pielea devine palida, deoarece sangele pe care il contine este trimis spre muschi.
    Furia
   Furia aduce corpul in stare de agresiune. Sprancenele sunt lasate in jos, provocand riduri verticale deasupra nasului, ochii sunt pe jumatate inchisi si par furiosi, fata devine rosie. Gura ramane inchisa sau intredeschisa, dar buzele ridicate in sus descopera dintii dand aspectul unui animal pregatit sa muste. Bataile inimii si respiratia ampla se accelereaza, iar corpul, chircit ca urmare a incordarii muschilor, pare gata sa sara.
    Dezgustul
   Dezgustul se exprima prin ochii inchisi, sprancenele lasate in jos, un pliu mare pe frunte si deasupra nasului, pometii si obrajii bombati. Este posibil ca varful limbii sa iasa prin buzele ingustate. Palmele rasucite in fata, ca pentru a respinge un obiect. Este posibila, de asemenea, o senzatie de greata.
     Tristetea
   Pleoapele sunt cazute, ochii inrositi stralucesc sau sunt in lacrimi. Numai unghiul intern al sprancenelor este ridicat, in timp ce colturile gurii cazute. Bataile inimii sunt incetinite, respiratia este ampla si lenta, intretaiata de suspine profunde si de inspiratii scurte, foarte superficiale. Corpul, mai degraba imobil si tonusul muscular este scazut.
     Bucuria
   Un zambet larg lumineaza fata, iar buza superioara ridicata scoate la iveala dintii superiori, cu exceptia cazurilor in care rasul permite deschiderea unei guri mari si scoaterea la iveala a tuturor dintilor. Ochii, pe jumatate inchisi, sunt subliniati cu ajutorul ridurilor ,,laba gastii” din unghiul lor exterior si a pungilor de sub pleoapa inferioara. Obrajii sunt bombati prin contractia muschilor superficiali porniti din stratul adanc al pielii. Respiratia este lenta, intrerupta de mici pauze, iar ritmul cardiac este adesea accelerat.
    Surpriza
   Cele doua pleoape deschise larg permit vederea unei zone mari a albului ochilor deschisi. Gura este intredeschisa prin contractia obrajilor si ridicarea buzei superioare, dar aspectul este mai asemanator unui suras fortat decat expresiei fricii. Dupa o scurta accelerare, bataile inimii incetinesc rapid, in timp ce respiratia este blocata, pentru o perioada scurta de timp, in inspiratie.
     Stimulare si disimulare
   Anumite emotii pot fi disimulate sub controlul lobului frontal al creierului. A nu iti arata frica sau furia, un exercitiu imposibil la un copil, reprezinta o modalitate de a face fata unui pericol, transmitand celuilalt un mesaj de forta.
   In schimb, arta comediantilor este aceea de a recrea exprimarea unei emotii, atat pe chip, cat si prin atitudinea corporala. Unul dintre mijloacele de a reusi acest lucru este acela de a regasi in sine situatiile care reproduc starea emotionala cautata.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Emotiile – 6 moduri universale de comunicare

Lasă un răspuns