Activitatea Fizica – Exercitii in slujba sanatatii0 Comments

Publicat in:


A pune muschii  sa lucreze inseamna a pune in actiune, in cadrul organismului, un ansamblu de functii: respiratia, bataile inimii, utilizarea rezervelor de zahar si lipide, eliberarea de endorfine… Aceste mecanimse amelioreaza , pe termen lung, functionarea corpului.

   Mecanismul
       In timpul efortului fizic, muschii solicitati au nevoie, pentru a functiona optim, de un carburant, adenozina trifosfat, sau ATP. Fara aceasta molecula nu este posibila nici o contractie musculara. Totusi, avand in vedere ca aceasta  nu este disponibila in cantitati mari in alimentatie, organismul trebuie sa o fabrice. Aceasta producere se face pe diferite cai, in functie de durata efortului depus.
   Sub 10 secunde
       Atunci cand o persoana merge 100 m, sau atunci cand un halterofil ridica o greutate, de exemplu, celulele vor produce ATP, pornind de la alte doua molecule, care sunt prezente in cantitati mari in muschi: ADP (adenozina difosfat)  si fosfocreatina. Acest proces anaerob lactic, deci care nu utilizeaza oxigen, si nici nu produce acid lactic, se deruleaza aproape instantaneu , dar nu e sufiecient in caz de efort prelungit.
   Intre 7 secunde si 1 minut
        Este perioada de timp care ii este necesara unui inotator cu un antrenament mediu pentu a acoperi o lungime de bazin. In acest caz, muschiul va incepe sa consume din rezervele de glicogen (glucoza stocata in muschi). Molecula de glicogen se descompune in doua molecule ATP si doua molecule de acid piruvic, care se transforma in acid lactic. Incepand cu acest moment, acidul lactic se acumuleaza in muschi, producand crampe, sau se transforma in ATP, cu ajutorul ficatului, al rinichilo sau al celulelor muschiului cardiac. In ficat, acesta poate fii transformat in glucoza. Acesta este un proces anaerob lactic, deci care nu utilizeaza oxigen, dar produce acid lactic.
   Peste 1 minut
         Atunci cand efortul se prelungeste, mitocondria, centrala energetica a celulelor fiecarei fibre musculare solicitate, utilizeaza oxigen pentru a transforma acidul peruvic, format din glicogen, in ATP. Astfel, o molecula de glucoza poate da nastere la 38 de molecule de ATP. Acest fenomen se numeste glicoliza. Organismul poate, de asemenea,  sa isi utilizeze rezervele de lipide: muschiul consuma, in acest caz, diin trigliceridele acumulate in tesuturile adipoase, celulele musculare si plasma, pentru a le transforma in glicerol si in acisi grasi liberi, care se vor descompune la fel ca acidul piruvic. O molecula de triglicerid da nastere la 463 de molecule de ATP, proces numit lipoliza. In ambele cazuri, este vorba de un proces aerob, cu utilizarea oxigenului.

    Rolul Oxigenului
         Acest proces aerobic, cel mai important pentru mentinerea in forma, depinde de felul in care organismul va produce si va utiliza oxigenul. Aceasta capacitate se numeste „VO2 Max” sau ” consumul maxim de oxigen in timpul efortului”. Pentru oxigenarea maxima a lipidelor in timpul exercitiilor, este necesar sa va mentineti la aproximativ 50 pana la 60% din VO2 Max. Cand aceasta cifra este depasita organismul face apel la procesele de tip anaerobic si rezervele de glucide sunt cele care vor fi utilizate. Avand in vedere ca VO2 Max este legat de frecventa cardiaca, trebuie sa stiti ca, atunci cand un efort fizic, VO2 Max corespunde unei frecvente cardiace care evolueaza odata cu varsta: la 20 de ani, VO2 Max este atins atunci cand inima bate cu o frecventa de aproximativ 200 de batai pe minut. La varsa de 50 de ani, aceasta frecventa  nu trebuie sa depaseasca 170 de batai pe minut.
     
       Efecte Pozitive
           Diferite studii au arata ca persoanele inactive prezinta o rata a mortalitatii de doua ori mai mare decat persoanele care practica o activitate regulata. Sportul are o actiune benefica asupra organismului, din mai multe puncte de vedere:
     – Reglarea colesterolului
           Am vazut ca, in timpul activitatilor de rezistenta, organismul consuma din rezervele sale de lipide si descompune in special trigliceride, care sunt extrem de nefaste pentru sistemul cardiovascular.
     – Musculatura inimii
           In timpul unui efort prelungit, pentru ca organismul sa poata furniza carburantul necesar muschilor, el trebuie sa transporte mai mult oxigen.In acest sens, respiratia se amplifica si se accelereaza, ritmul cardiac creste. Cu un antrenament regulat si exercitii de rezistenta, adica baza pe timp si nu pe performanta, ritmul cardiac de baza se micsoreaza, la fel ca si tensiunea arteriala.
      – Reducerea diabetului de tip II
            Avand un rol important in reglarea greutatii si cresterea sensibilitatii organismului la insulina, hormonul reglator al zaharului, sportul combate acest diabet.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Activitatea Fizica – Exercitii in slujba sanatatii

Lasă un răspuns