Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

octombrie 23, 2010

Enciclopedia Medicala – Corpul de A la Z

Publicat pe 23 oct. 2010 at 11:06pm

>    MALFORMATIE Orice modificare sau variatie a unui anumit segment sau structuri din organism. Malformatiile pot surveni ca urmare a unor traumatisme, infectii sau pot fi de natura congenitala. MALIGN Termen folosit pentru descrierea unei boli care, in lipsa tratamentului, poate fi fatala; pe plan mai general este utilizata pentru descrierea tumorilor care au capacitatea de a se razpandi la nivelul altor organe, prin intermediul circulatiei sanguine si limfatice. MALNUTRITIE Afectiune ce se datoreaza unui regim alimentar dezechilibrat. Malnutritia poate sa apara atat la persoanele subnutrite, deoarece in ambele situatii pot duce la aparitia imbolnavirilor. MALOCLUZIE DENTARA O afectiune dentara in care pozitionarea  danturii este deficitara pe unul din maxilare, superior sau inferior. Cazurile severe…

Glaucomul congenital …Cauze si tratament

Publicat pe 23 oct. 2010 at 7:59pm

>   Glaucomul congenital, sau „buftalmia”, este cauzat de o malformatie a unghiului irido-cornean aparuta la nou-nascuti. Cel mai adesea, sunt atinsi ambii ochi. Si in aceste cazuri, exista o deficienta legata de evacuarea umorii apoase. Semnul major il reprezinta cresterea diametrului corneei. La aceasta se asociaza un edem cornean care da un aspect de ochi mare, albastru. Acest glaucom poate fi izolat sau asociat altor malformatii oculare (cataracta congenitala). El poate fi ereditar. Din cauza existentei riscului de orbire, se poate efectua o operatie de urgenta. Totusi, copiii vor ramane cu probleme de vedere, deoarece atrofierea nervului optic a debutat inca din uter.

     Persoanele cu grad ridicat…

RMN-ul permite obtinerea imaginilor in 2 sau 3D … Stiati ca ?

Publicat pe 23 oct. 2010 at 7:43pm

>   Imagistica prin rezonanta magnetica a revolutionat diagnosticarea tumorilor cerebrale, permitand analizarea unor imagini pe care tomografia computerizata nu le producea inainte.     RMN-ul cerebral functional   RMN-ul da informatii cu privire la activitatea deferitelor regiuni cerebrale. Dezvoltata la inceputul anilor ’90, aceasta tehnica permite vizualizarea zonelor din creier care sunt in activitate (in timpul utilizarii memoriei, in timpul calculului mintal, etc.). Acesta permite intelegerea rolului diverselor structuri cerebrale si poate, de asemenea, sa fie de ajutor in diagnosticarea bolilor cum ar fi epilepsia, Alzheimer, Parkinson.     RMN-ul in cifre   Costul mediu al unui ecamen medical este de aproximativ 250 de Euro. Perioada de asteptare este, in medie,…

Despre Cistita – Cauze si tratament

Publicat pe 23 oct. 2010 at 7:31pm

>     Este vorba de o inflamare, acuta sau cronica, a mucoasei vezicale. Ea este cauzata de o infestare cu germeni patogeni ca bacilii (colibaciloza), rareori ai unei ciuperci. Ea se manifesta adesea violent, prin senzatia necontenita a nevoii de urinare, senzatia de arsura in momentul mictiunii. Urina este, in acest caz, tulburare, adesea urat mirositoare, semnaland astfel prezenta infectiei. Germenii sunt studiati in urma unui examen medical. Cistita se trateaza cel mai des cu ajutorul antibioticelor. Recidivele sunt fregvente si este necesar un comportament de prevenire:– se consuma cel putin 2 litri de apa pe zi.– se va asigura igiena perfecta,– mictiunile vor fi frecvente.

Despre Vaginita – Cauze si tratament

Publicat pe 23 oct. 2010 at 7:20pm

>     Este vorba de o inflamare a peretilor vaginali. Ea se traduce, in general, prin secretii albe, numite leucoree, printr-o senzatie de arsura si/sau de mancatime. Ea este cauzata, cel mai adesea, de:– o infectie bacteriana,– proliferarea unor ciuperci (candida albicans),– alergie la un produs de igiena,– o atrofiere post-menopauzicaa a vaginului, cauzata de o diminuarea a secretiei vaginale.     Vaginul, fiind dotat cu o flora microbiana, creeaza un mediu acid impotriva germenilor nocivi; in cazul in care acest echilibru este modificat, se produce vaginita. Prelevarea secretiilor vaginale permite stabilirea germenuluib in cauza. Tratamentul este fie local (ovule ginecologice), fie consta in administrarea de antibiotice….