Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

octombrie 22, 2010

Despre saliva – Corpul Uman

Publicat pe 22 oct. 2010 at 6:00pm

Glandele salivare Saliva, produsa in principal de cele trei perechi de glande salivare, este completata de o secretie mica a unor glande orale minuscule, repartizate in intreaga gura.

Glandele parotide, situate in fata urechii si sub acestea, intre maxilar si piele, sunt cele mai mari. Inflamatia acestora poarta denumirea de oreion si este cauzata de o infectie virala.

Compozitia salivei Saliva este formata din apa, in proportie de 97-98 %. Ea contine mult mai putine saruri minerale (sodiu, potasiu, clor) decat alte lichide ale organismului.

In saliva gasim, de asemenea:

– o proteina,mucina, care lubrifiaza cavitatea bucala, – anticorpi…

Gura – Anatomia corpului uman

Publicat pe 22 oct. 2010 at 5:44pm

>

Un organ multifunctional

  Mai mult decat un simplu orificiu de intrare al tubului digestiv, gura indeplineste functii multiple. Ea pregateste, datorita enzimelor continute in saliva,  procesele de deglutitie si de digestie. Ea reprezinta, de asemenea, prin intermediul papilelor limbii , organul gustului si joaca un rol major in fonatie. Nu in ultimul rand, ea joaca si un rol secundar in respiratie.

Cavitatea Bucala  Aceasta este delimitata de buze(in partea anterioara), de cerul gurii (in partea superioara), de limba si de planseul bucal (in partea inferioara), de obraji (in partile laterale) si de faringe (partea posterioara). Volumul sau poate varia datorita mobilitatii maxilarului inferior…

Transplantul de ficat

Publicat pe 22 oct. 2010 at 12:38pm

>

Transplantul de ficat reprezinta o interventie chirurgicala care se adreseaza persoanelor atinse de boli hepatice cu potential mortal: ficatul nu mai este in masura sa asigure indeplinirea functiilor sale. Interventia este de lunga durata (intre 5 si 15 ore) si dificila. Pentru a evita respingerea, reactie imunitara normala ca urmare a introducerii unui corp strain, se va prescrie pe viata, un tratament imunosupresor care moduleaza reactiile e aparare imunitara.

Ce este o criza de ficat ?

Publicat pe 22 oct. 2010 at 12:30pm

>”Criza de ficat” este o expresie populara care se refera la un ansamblu de tulburari, cum ar fi greata, varsaturile, durerile de cap…In realitate nu ficatul este cauza acestora. Aceste simptome pot fi cauzate de o indigestie alimentara ( o masa copioasa, stoptita din belsug). Durerea resimtita la nivelul ficatului este cauzata de contractia vezicii biliare, care elibereaza in duoden saruri biliare, in vederea digerarii grasimilor.

De ce sucurile gastrice nu distrug peretii stomacului?

Publicat pe 22 oct. 2010 at 12:27pm

>   Stomacul este un mediu foarte acid si coroziv, dar peretii sai sunt protejati prin diferite mecanisme, care pot fi regrupate sub termenul de bariera mucoasa.Mucoasa produce un mucus alcalin (anti-acid) dens, bogat in bicabornat, care o protejeaza de actiunea sucului gastrice.La suprafata mucoasei, un tesut compact (epiteliu) nu permite trecerea sucurilor gastrice in straturile profunde.Celulele mucoasei se reinnoiesc foarte repede, ceea ce face ca celulele lezate sa fie repede inlocuite.