Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

octombrie 21, 2010

Stomacul – Corpul Uman

Publicat pe 21 oct. 2010 at 10:34pm

>

O masina de framantat si de descompus

   Stomacul este o parte a tubului digestiv, situata intre esofag si duoden. El este un rezervor, mai mult sau mai putin dilatat, in functie de volumul alimentelor ingerate. Acesta participa la digestie, prin transformarea fizica si chimic a alimentelor si prin transportarea bolului alimentar rezultat (chimul) in intestinul subtire.   Capacitatea stomacului este cuprina inte 1 si 1,5 litri. In momentul digestiei, alimentele raman in stomac in medie, intre 3 si 4 ore.   Peretii stomacului     Ca toate organele aparatului digestiv, si peretii stomacului sunt formati din mai…

Despre miros si Brillat-Savarin … Stiati ca?

Publicat pe 21 oct. 2010 at 10:26am

>Brillat-Savarin (1755-1826) – acest gastronom francez dorea sa faca din arta culinara o adevarata stiinta. Autor al lucrarii Fiziologia gustului, el a realizat o analiza foarte detaliata a mecanismului gustului . Citam” „Fara participarea simtului mirosului, nu exista degustare completa.” „Arta bucatarului consta in  a revela mirosurile, in a incanta cerul gurii printr-o consistenta placuta, lasand simtulului mirosului posibilitateade a face apel la acuitatea sa, si in a prezenta alimentele intr-o maniera diversificata, pentru ca acestea sa fie mai satioase”.

O celula olfactiva pentru fiecare miros – Corpul Omenesc

Publicat pe 21 oct. 2010 at 10:22am

Celulele olfactive au la extremitate receptori capabili sa retina moleculele odorante.

Exista un tip de receptori pentru fiecare miros: pentru activarea celulei olfactive corespunzatoare este necesara gasirea receptorului corect.

Au fost identificati circa o mie de receptori diferiti. Toate celulele olfactive dotate cu acelasi receptor duc la o regiune precisa a bulbului olfactiv care a fost activata, creierul va determina mirosul perceput.

Nasul Degustatorilor de vinuri … Stiati ca?

Publicat pe 21 oct. 2010 at 10:14am

>

Stiati ca anumiti experti, cum ar fi degustatorii de vin, fac apel la simtul mirosului? Nu au un „nas” deosebit de sensibil. Tehnica consta in  a se concentra asupra mirosurilor pe care le percep, a le identifica si a si le aminti. Pe langa un nas sensibil acestia mai dispun si de un simt al mirosului bine antrenat.