Ma abonez GRATUIT la newsletterul Corpul-Uman.com! Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016!

E-mail:

   Clic aici pentru Arhiva!

septembrie 28, 2010

Despre Caderea Parului… Stiati ca?

Publicat pe 28 sept. 2010 at 9:14pm

 

 

In fiecare zi, pierdem aproximativ 100 pana la 150 de fire de par, dar aceasta pierdere este compensata de cresterea continua a altor fire de par: recuperam 1 cm din parul nostru in fiecare luna.

Cresterea parului este un fenomen hormono-dependent: mai simplu, estrogenii (hormonii  feminini) stimuleaza cresterea parului, in timp ce androgenii (hormonii masculini) au tendinta de a il face sa cada. Acesta este motivul pentru care calvitia este apanajul barbatilor, in special.

Inegalitati despre par… Stiati ca?

Publicat pe 28 sept. 2010 at 9:06pm

>

 

Stiati ca o persoana adulta poseda in medie 120 000 de fire de par, care ocupa aproximativ 700 cm2 din suprafata craniului. Dar, nu toata lumea este la fel, din punctul de vedere al densitatii capilare: – Blonzii poseda 750 de fire de par pe cm2, comparativ cu satenii, la care acest numar este in medie de 620. – Roscatii, a caror culoare a parului se datoreaza absentei pigmentului maro, poseda parul cel mai des.

Indicii foarte active despre par … Stiati ca?

Publicat pe 28 sept. 2010 at 9:00pm

>

Avand in vedere ca ramane pe capul  nostru timp de mai multi ani, parul furnizeaza indicatii pretioase cu privire la modul nostru de viata: toate substantele consumate, toxice sau nu, pot fi observate in fibrele capilare. Laboratorul Chem Tox, aproape de Strasburg, s-a  specializat in analiza firului de par. Acest centruu, care a studiat in special Parul lui Napoleon, este adesea solicitat de justitia franceza, de FBI si Scotland Yard in vederea elucidarii unor cazuri de crima.

Parul – Un fir foarte rezistent

Publicat pe 28 sept. 2010 at 8:43pm

Firul de par, un element aparte din familia fanerelor, are functia esentiala de a proteja capul. Foarte solid, format dintr-o proteina fibroasa, keratina, un fir de par poate sustine o greutate de 100g.

Structura Parului

Keratina, care intra in componenta parului, contine doi aminoacizi bogati in sulf, metionina si cistina. Aceasta din urma face parul mai solid decat fibrele avand acelasi diametru, din aluminiu sau din nailon. Parul fragil contine foarte putina cistina.

Tija firului de par

Partea vizibila a parului, a carei culoare difera de la persoana la persoana, este compusa din trei straturi tubulare, imbinate unele in altele:

– canalul medular, format din maduva, situat in centru, formeaza un tunel gol…

Abcesul dentar : Cauze si Tratament

Publicat pe 28 sept. 2010 at 7:46pm
Cauzele abcesului dentar

Cel mai adesea, infectia se instaleaza la nivelul pulpei, in interiorul cavitatii centrale a unui dinte, ca urmare a fracturarii unui dinte, a unei parodontopatii (boala a gingiilor), sau pur si simplu a unei carii dentare. Tratata incorect, ea poate atinge osul maxilarului.

Simptomele abcesului dentar

Abcesul poate fi recunoscut prin umflarea sau inrosirea gingiei, adesea insotita de oboseala si de febra. Durerea este pulsatila si deranjeaza mult procesul de masticatie. In cazul in care in tesuturile care inconjoara radacina dintelui apare o formatiune de puroi, acest abces poate provoca un chist.

Abces dentar – Tratament

In majoritatea cazurilor, puroiul, de culoare verde si…